Cara Nak Buat Pulut Mangga
Ibnatie -Aziza Mat Roff. Ada banyak sebab kenapa pulut mangga di Thailand lebih sedap berbanding yang selalu kita makan di Malaysia.
Resepi Pulut Mangga Yang Simple Dan Sedap
Kalau dapat pulut mangga harum manis perlis tu lagilah makan sorang tak nak berkongsi.
![](https://iluminasi.com/img/upload/pulut-mangga-harum-manis.jpg)
. Ingatkan nak makan camtu je Harum Manis tu rupanya nak kena masakkan pulut pulak. Angkat dan hidangkan dengan pulut bersama mangga. Jadi buah yang paling sesuai iaitu buah mangga dan kiwi.
Bahan Kuah Santan. Kacau semua bahan diatas dengan rata dan panaskan atas api sehingga sedikit pekat. Letak daun pisang kat lapisan atas utk mendapatkan.
Nak buat puding buah ni kena guna kombinasi dua rasa buah. Cara Memasak Resepi Pulut Mangga. 1 cawan santan cair.
Buah yang manis dan buah yang masam. 1 cawan susu sejat. Rendam beras pulut semalaman.
Nak buat pulut mangga ni tak susah pun sebenarnya. Cara-cara untuk membuat pulut mangga. Basuh beras pulut sehingga bersih bahagikan kepada 4 bahagian dan masukkan air serta pewarna makanan yang disukai.
Bahan untuk kuah santan. Masukkan 14 cawan santan yang telah digaul dengan garam. 1 cawan santan pekat.
Pastu toskan airnya 2. Mangga yang sudah matang beras ketan rendam semalaman atau min 1 jam santan kental instan gula sesuaikan dengan selera masing-masing daun pandan ikat. 12 sudu teh garam ikut jangan masin sangat ya 1 sudu the tepung jagung - ikut kepekatan boleh tambah jika nak lebih pekat.
Resepi pulut mangga yang sedap dan berlemak ni ada dikongsikan oleh Iza Abu Bakar. Bahan-Bahan Untuk Resepi Pulut Mangga. Bila beras pulut dah kembang toskan airnya dan kukus selama 30 minit.
Mudah sangat cara penyediaannya. Musim mangga kuning ni memang inilah menu minum petang wajib. Saya adalah yang paling keren nak membuat pulut mangga selepas mengingati kesedapan makanan yang saya makan di Bangkok Thailand.
1 cawan santan. Cara Buat Creamy Cheesy Popia Carbonara Mudah. Tak sampai 30 minit kat dapur pun boleh siap.
Sunah Sakura May 12 2020 at 414 PM. Bagi saya cara makan pulut mangga yang paling sedap ialah pulut dan santan tu dimakan pada suhu bilik dengan mangga yang baru dikeluarkan dari peti sejuk. Puding buah ni sesuai sangat buat desert untuk para tetamu.
Kalau dekat Thailand pulut mangga ni jadi pilihan kalau tak jumpa makanan halal sebab diyakini status halalnya. 400 gram beras pulut yang direndam semalaman. 2-3 sudu besar gula.
3 biji mangga perlu pandai pilih yang manis. Resipi pulut mangga lemak manis yang dikongsi Raja Amanina ini dibuat secukup rasa ada rasa lemak manis bukan semata-mata pulut kosong. Beberapa helai daun pandan daun pisang juga boleh 7.
Ikut masing-masing punya taste nak putih ke hijau ke kuning ke. Tosskan pulut dari merendam kemudian wap selama lebih kurang 10 15 minit. Masukkan sekali daun pandan.
2 sudu besar bijan bakar tanpa minyak 3 biji mangga yang sudah masak. Jika anda berada dalam artikel ini pasti anda ingin mencubanya juga betul jom kami berkhidmat dengan resipi di bawah. Kalau anda melancong ke Thailand ada.
Tapi balai korang nak gunakan buah yang lain pun boleh je. 2 atau 3 sudu besar gula. Biarkan dia putih suci je.
Mudah je kalau anda teringin nak buat sendiri di rumah. Kukus beras pulut hingga setengah masak. Antaranya keran pemilihan beras pulut yang bermutu tinggi jenis buah mangga kuning khas untuk pulut mangga serta cara masak santannya yang betul membuatkan pulut mangga tersebut sangat sedap.
Kemudian sediakan bekas kukus pulakmasukkan air ke lapisan bawah periuk kukus. Cuma nak masak pulut mangga ni tak perlu tambah serbuk kunyit. Tiba-tiba rasa macam nak buat pulut mangga jugak.
Maka bermula lah episod pencarian resipi pulut mangga yang paling mudah tapi sedap. Memang sedap sangat rasanya. Sisakan sedikit untuk garnish air garam tepung maizena.
Kuah santannya ada yang suka dibuat pekat ada juga yang suka adunannya sedikit cair. Rendam beras pulut semalaman atau paling kurang 3 jam. Jom lihat cara penyediaanya.
Bahan-bahan untuk pulut mangga. 1 cawan santan cair. 400 gram beras pulut rendam 1 malam 1 cawan santan pekat.
Kemudian masak santan bersama air gula dan garam sehingga gula hancur. Bahan-bahan untuk pulut mangga. Jom tengok cara masak mudah dan cepat macam Puan Nur Shahira ni buat.
Beberapa helai daun pandan atau daun pisang. Hidangan pulut mangga ni selalu dibuat sebagai pemanis mulut. Beras pulut tu akan sedikit kembang selepas 3 jam aroma pulut tu dah terbau mmm.
Ada juga yang guna pewarna hijau pati pandan untuk buat pulut warna hijau. 2 sudu besar bijan dibakar tanpa minyak untuk taburan. Resipi Pulut Mangga Dengan Rasa Lemak Manis Mudah Je Nak Buat.
Harusss buat tau dalam bulan puasa nihihihi.
Resepi Pulut Mangga Ala Thai Resepi Mudah
Resepi Pulut Mangga Paling Mudah Guna Cara Ni Tfvalue Mart
Resepi Pulut Mangga Paling Sedap Iluminasi
Resepi Pulut Mangga Thai Special Sedap Terangkat Bidadari My
Comments
Post a Comment